Wist je dat je op elk moment in je zwangerschap kan wisselen van verloskundige?
Ehmmmm nee? Waarom zou je dat doen?
Als je net zwanger bent meld je je aan bij een verloskundigenpraktijk. Alles is nieuw, je hebt nog geen idee wat je wilt, wat er gaat gebeuren en wat je voorkeuren zijn. Je googled verloskundigenpraktijken in je nabije omgeving en kiest er eentje uit omdat ze een mooie website hebben.
Vaak is het zo dat hoe verder je in je zwangerschap bent en hoe dichter de bevalling nadert, je meer gaat nadenken over wat je belangrijk vindt en hoe je de bevalling zou willen hebben. Wil je bijvoorbeeld thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wil je in bad bevallen? Wil je vaak gecontroleerd worden of zo weinig mogelijk? Waarom wil je iets wel of niet? Wat zijn de voordelen en nadelen?
Een van de problemen in de huidige geboortezorg is dat vrouwen helemaal niet zo goed voorgelicht worden over de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. De afspraken bij de verloskundige zijn vaak kort. Je krijgt je medische checks en soms is er ruimte om vragen te stellen. Maar welke vragen wil je eigenlijk stellen als je zwanger bent? Als je er bewust in gaat duiken (boeken leest, cursussen volgt, zwangerschapsyoga doet) vindt je langzaam alle puzzelstukjes en kun je erachter komen wat je opties zijn en hoe jij wilt bevallen. Als je dit niet doet, weet je vaak van te voren meestal niet goed wat er gaat gebeuren en ben je in zekere mate overgeleverd aan je verloskundige.
Het kan zijn dat halverwege je zwangerschap je twijfels krijgt over de praktijk waarbij je aangesloten zit. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld: er zitten meer dan 6 verschillende verloskundigen in je praktijk, je ziet elke week iemand anders en heb met niemand echt een band. Andere redenen kunnen zijn dat je je niet geheel op je gemak voelt, je met sommige verloskundigen echt geen klik voelt, je niet gehoord voelt, er geen tijd is om rustig over de bevalling te praten etc. etc. Soms merk je pas na 30 weken dat je eigenlijk andere begeleiding wilt. Het goede nieuws, dat kan! Je mag op elk moment (kosteloos en zonder moeite) overstappen naar een andere verloskundige of verloskundigenpraktijk.
Wil je bijvoorbeeld intensiever door je verloskundige begeleidt worden op zowel medisch, emotioneel en spiritueel vlak? Dan zou je kunnen kiezen voor een holistisch verloskundige.
Wat zeg je? Een holistische verloskundige?
Een holistisch verloskundige neemt meer tijd voor je en kijkt naar jou, je situatie en je wensen. Alle verloskundigen werken met bepaalde protocollen. De een is daar strikter in dan de ander en protocollen zijn altijd op basis van de inschatting van de verloskundige. Een holistisch verloskundige werkt meer op basis van vertrouwen. Vertrouwen in jouw, je lichaam en je kindje. Vertrouwen dat een zo natuurlijk mogelijke bevalling de manier is om de overgang voor jou en je kindje zo zacht mogelijk te maken. Zweverig? Wellicht meer dan je average verloskundige. Maar vooral met meer aandacht en meer zicht op jouw wensen en jouw situatie.
Als een holistisch verloskundige niet je ding is, zou je ook bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een kleinere praktijk. Of eentje waar je inmiddels goede verhalen over hebt gehoord. Schroom vooral niet, pak die telefoon en ga eens praten met andere praktijken als die van jou niet geheel goed voelt.
Een andere optie is om een doula bij je bevalling te betrekken. Een doula helpt je om het mentaal/emotionele deel van de bevalling voor te bereiden. Ze weten alles over bevallen en nemen de tijd voor je om je volledig in te lichten over alle keuzes die je hebt. Daarnaast zijn ze aanwezig tijdens je bevalling. Als je dat wilt kunnen ze dan ook optreden als coach, masseur en steun en toeverlaat.
Bevallen is jouw feestje: jij bepaalt, jij hebt de regie, en jij mag beslissen hoe je het zou willen hebben. Natuurlijk is elke bevalling anders en wellicht gaat het allemaal anders en kun je toch niet bevallen hoe je gehoopt had. Maar door er van te voren over na te denken, te praten en te voelen hoe je het zou willen, kun je ook meer vrede vinden in je bevalling mocht het anders gaan. Dan weet je dat je in ieder geval alles geprobeerd hebt om je voorkeuren te volgen, en kun je makkelijker rust vinden ook als dit niet lukt.
Kortom: Kies de begeleiding die bij jou past en die fijn voelt voor jou!